18 de desembre, 2008

Punt d'inflexió a la UAB

Feia massa temps que tot continuava igual, a la Facultat de Lletres. Ahir, per fi, es va saber el dictàmen de l'Equip de Govern de la UAB respecte als estudiants expedientats: unes quantes sancions i sis expulsions que varien de un a tres anys.

Ahir preparaven un munt de pancartes, una de les quals deia "cap expulsió sense resposta". Es rumorejava que ho deixarien córrer i que a l'abril hi tornarien. Jo vaig sentir parlar un parell d'estudiants que deien (va ser l'únic que vaig escoltar, ja que jo estava de pas) "...que treuran les assemblees".

Ahir, també, el Rectorat i el Deganat van manar aturar tota activitat acadèmica a la facultat, començar les vacances abans de temps, vaja. Entre nosaltres havíem estat parlant que podia ser per a evitar el màxim d'incidents, per protegir les persones. També el personal d'administració del departament vam rebre permís directe del nostre director per anar-nos-en si anaven mal dades. Realment, els assemblearis s'han guanyat fama de pacífics!

Avui ens hem assabentat que ahir van passar més coses. Va haver un assalt al Deganat de Lletres, aquest cop sembla que sense que cap persona es veiés directament afectada, tot i que els que hi treballaven van haver de ser translladats a un altre espai. També s'hi diu que hi havia quatre encaputxats. Vet aquí les fotos que acompanyaven l'e-mail on se'ns comunicaven els fets: una imatge val més que mil paraules.


Quins angelets! No és perquè sí que fins ara han fet el que han volgut gràcies a la por que inspiren els seus actes ja fets i els potencials.

Avui també, mentre jo era a un curset per a aprendre la nova aplicació informàtica d'economia que començarà a utilitzar-se al gener, vam sentir crits i veure passar gent pel costat de l'aula on érem, a la Facultat de Medicina. Només quan vaig tornar a la feina vaig saber que havien tallat l'autopista (els que havíem vist passar nosaltres), i que uns altres universitaris n'havien tallat un altre, a part de la Diagonal, a Barcelona i, segons la web de TV3, alguns altres talls. Un dels meus companys de feina i jo vam comentar que això havia estat estúpid: només la permissivitat del Govern universitari (s'ha demostrat que excessiva) havia protegit els estudiants mentre eren a l'Autònoma i, si en sortien s'enfontarien a món cruel que hi ha realment fora del Campus, i que és evident que ells no coneixen en carn pròpia. Per sort, sembla que han tingut prou seny com per no fer barbaritats, ni s'han efrontat a les forces de l'ordre.

El vídeo de TV3 on hi ha la notícia dels talls de trànsit. Les protestes a la carretera

Val a dir que és cert que han desallotjat algunes facultats aquesta setmana, però dubto que això sigui un gest de bona voluntat, perquè han agafat els seus sacs de dormir i petrecols diversos, i s'han traslladat al Rectorat... precisament quan es decidien els resultats dels expedients. S'assembla més a una intimidació o, com a mínim, a una mesura de pressió, diria jo.

I una alliçonadora entrevista amb dos dels estudiants expedientats, també a TV3.


Evidentment, jo no sóc qui per dir si això és cert o no, ja que no vaig ser testimoni presencial (un dels meus companys sí, ja que és membre de la Junta Permanent de la Facultat de Lletres) però, tant ell com jo vam veure per una finestra, en aquelles dates memorables, una processó d'unes cinquanta persones o més encapçalada per la Degana i alguna altra persona, com membres de la Consergeria que era evident que l'escortaven. Darrere, trepitjant-li els passos, dient-li de tot, i seguint-la fins al parking, estudiants. Ignoro què va passar allà, però el que és segur és que els estudiants no van tornar de seguida i, la veritat, no se'ns va ocórrer calcular el temps. Ah, el super-expedientat hi era, ja li coneixíem la cara.

I una altra cosa, potser més greu. El tristament famós guarda de seguretat ferit al Rectorat, segons testimoni directe de dues persones. Els estudiants no sols es negaven a atendre'l i deixar que ningú més ho fes, sinó que a sobre se'n reien. Perdoneu però, tres anys d'expulsió com a màxim em sembla un càstic molt moderat. Són adults, cal que comencin a assumir les conseqüències dels seus actes. La permissivitat que han tingut les autoritats, començant per les universitàries, són motiu de burla per part del professorat i alumnat extranger que hi tenim: gent que fa més temps que són democràtics.

IMATGES D'UNA FACULTAT OCUPADA

L'entrada de la Facultat per l'eix superior. En aquesta fotografia no es veu, però a un racó a la dreta, resguardat de l'aire, feien foc per cuinar.


El taulell de la Gestió Acadèmica. Es veu que ningú tenia dret a fer els seus tràmits. Si hi havia alguna data límit d'alguna cosa, no importava. Si venien de lluny a fer-ho, no importava. Ai, senyor, que n'han d'aprendre aquests nois de democràcia!


Aquí teniu la cuina. Encara que no us ho creieu, això és el vestíbul de la facultat.



A les aules es dorm, i es veu que a una hi ha un "picadero" i tot.

Avui ja hi havia poca gent (devien estar a l'autopista) i s'han començat a enretirar coses, com totes les cadires de la Sala de Graus que s'havien portat al vestíbul per a que tinguessin les seves assemblees.

2 comentaris:

Radix ha dit...

Vaja "pitote" que han montat aquí, no?
Mare meva, si aixó fa por i tot !!

Ufff espero que no hi hagi que lamentar cap incident greu de veritat....

Cuida't !!

Sara ha dit...

Ja n'hi va haver, de greus. Els expedients no s'han posat perquè sí. Dos guardes de seguretat van prendre mal als incidents de l'abril. Ens van treure de la facultat perqué "ells" van decidir tancar-la... hi havia encaputxats i tot, jo els vaig veure. Es van negar a deixar entrar ningú: com pots suposar, això va agafar a molta gent fent classes, a la bilbioteca, i ves a saber on. Algun diabètic es va quedar sense la seva dosi d'insulina perquè no podia tornar al despatx. No, no són innocents, per molt que vulguin fen creure el contrari.