12 de desembre, 2008

Els ànims s'escalfen a la Facultat

Això s'ha pintat sobre una paret enguixada. Fa temps que alguns demanen que TOT el poder sigui transferit a les assemblees d'estudiants. Personalment, no vull saber res del que ells entenen per democracia.

No sé si a la resta dels departaments de la Facultat de Filosofia i Lletres passa el mateix que al meu, però aquí teniu la mostra del que ara visc, en bona part a través dels professors. Us puc dir que m'està començant a afectar: em costa de concentrar-me en la feina, tinc una fal.lera malaltissa perquè m'expliquin com va tot (això últim ho he observat en més persones) i passo llargues estones escoltant el que els altres volen explicar.

Quan fa gairebé tres setmanes de l'ocupació, comencen a haver-hi alguns incidents... i molts presagis de futurs incidents.
  • Professors emprenyats pels passadissos reunint-se a criticar el Deganat i el Rectorat perquè no els diuen res de res i s'han d'arreglar tots sols, sense tenir autoritat per a fer-hi res: manca de lideratge esgarrifosa.
  • Professors que intenten (i algun ho aconsegueix) fer classe amb el suport d'alguns companys, què es queden a fora per a discutir ininterrompudament amb els ocupes.
  • Irrupció forçosa d'una aula on s'hi feia classe, amb el resultat d'una persona que ha hagut de ser atesa al dispensari per una crisi d'ansietat. Tinc entès que posarà (o ha posat) una denúncia. I el metge que l'ha atès farà el seu informe i l'enviarà al Deganat.
  • Un noi ha dibuixat la part central de l'obra d'Eugéne Delacroix La Llibertat guiant el poble, amb retoladors negres gruixuts i amb força habilitat... directament sobre una paret enguixada.
  • Anada conjunta, primer al Deganat i després al Rectorat, d'uns quaranta estudiants de la mateixa titulació, amb el suport d'uns quants professors que els van acompanyar. El Rector els va rebre i va dir que hi havia tres opcions sobre la taula, l'última de les quals, l'últim recurs, la intervenció de les forces d'ordre públic.
  • Sembla que ahir va haver una presentació formal dels dos candidats a Rector (el dilluns són les eleccions) i, per primer cop, van considerar el tema de l'ocupació. Les postures de tots dos candidats divergien prou.
  • Tothom comença a entreveure que el que realment volen els ocupes és l'anul.lació dels expedientats. A un dels costats d'una màquina de begudes hi ha escrit "si no anul.leu els expedients la liarem", deixant ben clar que per a ells és una qüestió personal.
  • Al contrari del que jo em pensava, són quatre les facultats on o permeten de fer classe.
  • S'accepta que, entre els ocupes, també hi ha "okupes" dels de veritat, què així tenen menjar i calefacció. El Deganat té l'atenció de no apagar-los la calefacció a les nits, i algú ha començat a dir que s'hauria de fer.
  • Algun professor s'ha negat ja a donar classe en aquestes condicions. Tots estan tips d'haver-se d'amagar com si fossin uns criminals.
  • A una aula on es feia classe van irrompre els ocupes impedint de forma efectiva continuar-hi. Després van entrar quatre individus vestits de paisà que van dir que eren "de seguretat" i van dir: "voleu fer classe i no us deixen?" El professor que hi era va decidir interrompre la sessió no fos que, en ser desallotjats per força els ocupes, aquests es rebotarien violentament.
  • Un altre professor afirma haver escoltat dels seus alumnes que volen fer classe que, si calia, estaven decidits a anar a les dolentes.
  • Recordo que la setmana passada, davant la inactivitat de les autoritats universitàries, es deia que els alumnes que volien classe s'havien de mobilitzar, que molt depenia d'ells. Així se'ls passava la pilota. Ara, ja hem vist que si es deixa tot a ells, l'escalada de violència pot començar en qualsevol moment.
La Facultat és, doncs, un reducte de por i un polvorí.

Vet aquí les exigències (ha quedat clar que no volen negociar).
1.- Referendum vinculant. Es pot fer un referendum, però no pot ser vinculant (per il.legal). Ells no poden decidir per tots, però això no ho volen entendre.
2.- Reconeixement públic del dèficit de la UAB. Això fa temps que s'ha fet.
3.- Retirada d'expedients i sancions. Visca la impunitat! Però només per a ells, eh?
4.- Dimissió de la Degana. Doncs la cosa està fatal, perquè hi ha eleccions la setmana vinent, i sortirà reelegida per la senzilla raó que és candidatura única.