11 de desembre, 2008

Vivències d'una ocupació universitària

Segur que tots heu sentit parlar dels estudiants que s'han tancat a diverses facultats d'unes quantes universitats, com a protesta per la implementació de l'anomenat Pla Bolonya, què se suposa que equipara els estudis universitaris als de la resta d'Europa.

No jutjaré de si la protesta és fonamentada o no, ja que d'informació n'hi ha molta, i se'n continuarà parlant. Només en donaré la meva impressió del que visc, degut a que jo treballo a una d'aquestes facultats (Lletres de l'Autònoma) què, a més, es caracteritza entre totes les altres perquè és l'única on els ocupants no permeten de fer-hi classes (potser perquè són més guapos). I si m'he animat a escriure això és perquè en el dia d'avui, no es veu una solució. Deixeu-me, doncs, que expressi la meva preocupació perquè els ànims s'exalten de dia en dia.

Fins ara, tot s'ha limitat a evitar fer-hi classes i a afers verbals més o menys forts. Suposo que ja han après del que va passar aquí mateix en març. Les interrupcions continuades de la Junta Permanent de la Facultat, se celebressin on se celebressin, una de les quals va acabar amb un guarda de seguretat que va perdre la melsa, les invasions per força (rebentant portes) del despatx de la Degana, amb intimidació i entrada al seu ordinador; la intervenció d'encaputxats el dia que ens van fer fora de la Facultat (què per la tarda van venir els Mossos d'Esquadra i els van desallotjar), les amenaces ("m'he quedat amb la teva cara", i fer fotografies de persones individuals) agressió física al Rector, i algunes altres coses que ara no recordo, ha acabat amb l'obertura d'expedients a un grup d'alumnes, alguns dels quals s'enfronten a l'expulsió. Suposo que això els ha fet ser més prudents. Però, de fet, un dels quatre punts que exigeixen és l'anul.lació dels expedients. Personalment, penso que són persones adultes i cal que s'enfrontin a les conseqüències dels seus actes. Tal com veig que van les coses, si s'anul.len ells interpretaran que tenen carta blanca per fer totes les gamberrades que els dongui la gana i sortir-ne impunes.

Situació des que l'ocupació va començar fa tres setmanes:
  • Els ocupants només accepten que s'hi faci classe si és un temari alternatiu (tot menys classe).
  • Els ocupants permeten que es faci classes als despatxos o fora de la facultat.
  • Els ocupants, a part de menjar-hi i dormir-hi (i, segons algú m'ha dit avui, fer-hi "altres coses", què els han enganxat in fraganti uns que han anat a un aula a intentar fer-hi classe) organitzen xerrades, tallers i assemblees, també fan sessions formals i informals d'adoctrinament.
  • Les postures dels estudiants es van radicalitzant. Els que volen continuar les coses com estan ara i els que volen fer classe independentment de si estan d'acord amb Bolonya o no.
  • Els professors extrangers i estudiants Erasmus no s'ho acaben de creure com no s'hi posa ordre (es deuen estar morint de riure per la interpretació que donem aquí a la democràcia).
  • Els estudiants a favor de tornar a la normalitat es queixen que els ocupants manipulen les Assemblees per a que les votacions es facin a uns horaris que els que no estan tancats no poden acudir o, senzillament, no es fan. Han redactat un escrit amb totes les queixes que en tenen, que no són poques, i és evident que hi han perdut tota la confiança que li tenien.
  • Via e-mail han aparegut comunicacions i manifestos que estan dividint el personal de la casa en dos bàndols. Un va ser iniciativa del Departament de Psicologia Social, on es donava suport a les exigències dels ocupants. Ara que les posicions d'aquests són més radicals i han DEMOSTRAT que no volen negociar, sinó imposar les seves exigències (com per refiar-se del seu concepte de la democràcia que tant invoquen!) la seva "crida al diàleg" sembla dirigida per la por al "que passarà si", fent al.lusió directa a la possible conducta violenta que puguin tenir a partir d'ara. L'altre bàndol, inciciat pel Departament de Filologia Catalana, dóna suport a que el Recor faci el que hagi de fer i, al.ludint l'altre comunicat, estan d'acord en que els expedientats paguin pel que han fet. Sembla que hi hagi un campionat per veure qui aconsegueix més adhessions.
  • Es preparen eleccions a Rector, però cap dels dos candidats ha fet la més mínima referència a tot el que està passant.
  • Ni el Deganat ni el Rectorat diuen ni ase ni bèstia. Realment, tal i com estan les coses, fan malament callant, i faran malament facin el que facin. D'aquí, tothom en sortirà tocat.
Hi haurà més comunicats. Per desgràcia, com ja he dit abans, ara mateix no veiem cap sortida.