29 de març, 2009

Galàxia de "matèria fosca"

Viquinotícies!

23 de febrer del 2005 (sí, és una mica endarrerit per ser una "notícia" però (què voleu!) jo en desconeixia l'existència, i el tema m'apassiona. Si mai no he estudiat l'Astronomia o la Cosmologia (és a dir, Física) ha estat degut a la meva patent ineptitut per a les matemàtiques. Un dia us diré com vaig superar els examens de física de l'escola (no, no vaig copiar!)


La notícia: Descobreixen una galàxia de matèria fosca.

S'ha descobert la primera galàxia enterament composta de matèria fosca.

La galàxia en qüestió es va trobar a milions d'anys llum, usant el Telescopi Lovell de la Universitat de Manchester a Cheshire i es va confirmar amb el telescopi Arecibo a Puerto Rico.

Aquesta galàxia conté massa en rotació, com qualsevol altra, però cap estrella. Aparentment, està enterament composta de matèria fosca, un tipus de matèria diferent de la matèria bariònica amb la qual estem més familiaritzats.

El descobriment va venir d'un projecte de cinc anys per a l'estudi de la distribució dels àtoms d'hidrogen per l'Univers. El gas d'àtoms d'hidrogen emet certa radiació que pot ser detectada per radio telescopis.

En el cúmul de galàxies conegut com Verge, un equip internacional del Regne Unit, França, Itàlia i Austràlia, liderat per la Universitat de Cardiff va trobar una massa d'àtoms d'hidrogen fins a un total de 100 milions de vegades la massa del nostre Sol.

El descobriment ha estat anomenat VIRGOHI21 i es considera de gran importància, perquè es relaciona amb certs models cosmològics segons els quals la matèria fosca és cinc vegades més abundant que la matèria bariònica a l'Univers, encara que és difícil d'estudiar des de la Terra, per la seva proximitat al Sol.

"L'Univers té tot tipus de secrets per revelar-nos, això mostra que estem començant a entendre com enfocar l'assumpte de la forma correcta", va declarar Jon Davies de Cardiff. "És un descobriment veritablement excitant."


Sobre la matèria fosca.

Per als que no ho sapigueu, la "matèria fosca" ni es veu ni es pot detectar. Però la seva deducció resulta inevitable per als científics.

En primer lloc, el model cosmològic més comunament acceptat per la comunitat científica, el del Big Bang, implica una expansió de l'univers a partir d'aquell moment crucial (expansió que darrerament sembla que s'ha estat accel.lerant, si bé diuen que és cosa de l'energia fosca, però aquesta és una altra qüestió).

La "matèria bariònica" (la matèria tal i com la coneixem nosaltres) és tan sols un tant per cent ínfim en el total del que hi ha a l'univers. En el gràfic següent està representada pels elements pesants, les estrelles i l'hidrògen i l'heli lliures. No n'hi ha prou per explicar les immenses forces gravitatòries que es despleguen entre les galàxies i dins d'elles. O sigui, que si no existís la "matèria fosca", segurament l'univers estaria molt menys poblat que ara, i tindria una estructura diferent.
L'única propietat reconeguda fins ara de la matèria fosca: la gravetat.

No sé on vaig llegir que l'halo de la Via Làctia (una mena d'esfera al mig de la qual es troba) on poden sobreviure ben poques estrelles, està fet de matèria fosca. Potser és per això que tantes galàxies semblen plats aixafats.

Una altra lectura interessant al respecte, fou que si no ens és possible veure des de la Terra la gran brillantor que té el centre de la nostra pròpia galàxia és degut a la presència arreu d'aquesta estranya substància.

I encara una altra també de ben curiosa. Quan era joveneta, que jo no en sabia res de l'existència de la matèria fosca (i potser la comunitat científica ni tan sols hi creia) i era una apassionada de l'Astrologia (astrologia seriosa, entenguem-nos) estava subscrita a una revista especialitzada què un dia va publicar un article que vaig trobar interessantíssim. S'hi parlava de l'Escola de Hamburg, o "Uraniana" què, entre altres innovacions, va introduir l'estudi d'uns altres planetes invisibles, els "transneptunians", punts d'energia que es mouen amb lentitut per la banda del Zodíac com qualsevol altre planeta. Tenen efemèrides, és a dir, les seves posicions de dia en dia es poden deduir matemàticament i, per tant, les seves influències poden ser estudiades. Matèria fosca a la porta de casa?